Igennem Neurofeedback træner man hjernens evne til at regulere og kontrollere sig selv.

Igennem Neurofeedback træner man hjernens evne til at regulere og kontrollere sig selv. Der opstår et samarbejde mellem hjernens ubevidste del, hvilket man kan måle på hovedets overflade. (Panden eller hovedbunden) Der måles alene på den aktivitet/spænding, der er i hjernen. Informationen sendes løbende tilbage til Neurofeedback instruktøren, der kan følge udviklingen på en separat skræm. Over tid lærer hjernen at kontrollere aktivitene/spændingen på en mere hensigtsmæssig måde. Dermed påvirkes aktivitetsniveauet i de dele af hjernen, der ikke fungerer optimalt.

Billedligt talt kan man snakke om manglende/ikke optimal forbindelse imellem de forskellige centre i hjernen. Da vi af natur gerne vil belønnes, kan hjernen snydes til at øge forbindelsen (blodgennemstrømningen) i det enkelte center, dette ved at computeren manipulere med billedet på skærmen.

En session foregår typisk på følgende måde:

  • Siddende i en behagelig stol, foran en skærm. Evt. pakket ind i et tæppe, hvis man har behov for dette, for at skabe tryghed og ro.
  • Der placeres pandebånd (pIR3x-træning) eller 3 elektroder (1-chanel EEG) i hovedbunden, såfremt basis-træning med pIR3x er gennemført.
  • Elektroderne/pandebånd er forbundet til en forstærker, tilkoblet en computer der registrere og regulere feedback.
  • Man ser en film eller spiller et computerspil på skærmen.
  • Computeren belønner løbende for øget aktivitet i centeret der måles på.
  • Session varigheden er individuel, men typisk vare denne 25 til 40 minutter.
  • Der tilstræbes at tilbyde dette til alle 1 gang om ugen.

Det er vigtigt at pointere at neurofeedback ikke kurere fysiske og psykiske tilstande, men ved hjælp af belønning skærper man hjernens evne til at fokusere på det vigtige og ignorere forstyrrende indtryk. Derved kan man mindske en del af belastningen og blandt andet blive bedre til at regulere sine følelser, holde opmærksomheden, koncentrere sig og kontrollere sine impulser.